Undvik!

Jag minns allra första gången jag bestämde mig för att granska INCI riktigt ordentligt på en hudvårdsprodukt. Det var i samband med att jag precis hade fyllt på mitt lager med ”fina” produkter att sälja. Är de så naturliga som utlovats? Vad smörjer jag på min hud egentligen? Vad förmedlar jag till andra? Och vad sjutton betyder alla de där konstiga orden?

Det blev en vändpunkt för mig. Detta kunde jag ju inte stå för! Grymt besviken med en tung känsla av hopplöshet bestämde jag mig för att inte slås ner utan göra något åt saken. Jag sålde ut hela mitt lilla lager och fick som tur var igen pengarna jag lagt ut. Började granska INCI på varenda liten produkt i badrummet och blev lika chockad som när jag läste boken Den hemlige kocken om alla tillsatser i mat. Jag hade lust att bara hiva ut skiten, spränga allt i luften eller vad sjutton som helst. Med alla dessa kemikalier så skulle de väl kanske kunna spränga sig själva bara genom att skakas om i flaskan? 😦 Skämt åsido så innehåller även vegetabilier kemikalier naturligt, men genom årtusenden av användning har vi lärt oss att handskas med dem och vilka effekter och biverkningar de kan ha. Vad vet vi egentligen om alla dessa syntetiska ämnen och eventuella cocktaileffekter?

Men det är inte så enkelt att bara kasta ut alla konventionella produkter. Jag kommer antagligen även i fortsättningen behöva schampo, bodylotion, ansiktsvatten osv osv. Vart hittar jag det och vilka produkter kan jag känna mig säker med? INCI ser minst lika förvirrande ut på naturliga produkter. Jag menar, Cetearyl alcohol, Disodium cocoyl glutamate, Potassium sorbate, what the f’**k is that? Eko-märkningar i all ära, men det är ingen garanti för att produkten är helt ”ren” från mindre angenäma ämnen.

Alla dessa ämnen man bör undvika är en hel vetenskap och någonstans måste man ju ändå börja. En liten lista med några ingredienser jag helst inte vill ha i mina produkter är ett bra steg i rätt riktning. Och precis så gjorde jag. Sedan är det bara att läsa, läsa, läsa och fylla på listan efter hand. Till slut har jag lärt min hjärna att automatiskt signalera när mystiska ingredienser listas på produkterna. Jag är inget proffs och kan absolut inte förklara eller berätta direkt ur minnet varför jag bör undvika alla dessa ämnen, men jag anser mig inte behöva presentera alla studier eller artiklar jag läst. Jag är bara nöjd, mycket nöjd, med att i alla fall lärt mig ganska bra att skilja agnarna från vetet. Men det tar TID och man slutar aldrig lära sig nya saker, ställas inför nya faktum eller att förvirras totalt. Men det är det värt.

Så hur såg min lilla lista ut? Jag minns inte säkert, men skulle jag göra en idag så skulle den se ut ungefär så här (utan inbördes ordning):

 

UNDVIK!

Mineraloljor, Mineral Oil, Paraffinum Liquidum, Petrolatum – Ärligt talat, vem vill smeta in sin hud med sånt som utvunnits ur den petrokemiska industrin och därmed har samma ursprung som det vi driver våra bilar med? Misstänks dessutom ha samband med bindvävssjukdomar och cancer.

Parabener, Butyl-, Ethyl, Isobutyl, Methyl- och Propylparaben – Ingen har väl missat debatten kring parabener efter att man hittat detta i en bröstcancertumör? Nog för att det anses vara ett av de mest effektiva konserveringsmedlen, men är det värt risken för hormonstörningar hos oss och våra barn? Don’t think so!

Sulfater, Sodium Laureth Sulfate (SLES), Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Ammonium Lauryl Sulfate, Sodium Coco Sulfate m.fl. – Kraftigt avfettande och irriterande ämnen som gör produkterna skummande. Spår av 1,4-dioxane, en känd cancerogen, har hittats i SLES.

PEG-ar, (Polyethylene Glycol) skrivs ofta med sifftor efter t.ex. PEG-8 – Kan ge kontakteksem om det används på skadad hud. Föroreningar av 1,4-dioxane har hittats även i PEGar.

Formaldehyd, Formaldehyde – Känd cancerogen som även kan orsaka leverskador och allergier vid upprepad exponering.

Syntetisk parfym, Parfum, Perfume – Även essentiella doftämnen listas under Parfum, men seriösa tillverkare brukar skriva att det rör sig om eteriska oljor (vilka i och för sig kan innehålla ämnen som känsliga personer reagerar på). Syntetiska parfymer innehåller allt möjligt som vi inte vet om om som tillverkaren inte heller behöver redovisa. Ftalater påträffas inte helt sällan i syntetisk parfym, vilka är hormonstörande, misstänkta cancerogener och tros även ligga bakom fosterskador och defekter hos nyfödda.

Triclosan – Effektiv bakteriedödare som används i t.ex. tandkräm och produkter som ska motverka akne. Går över i bröstmjölk och kan ge upphov till antibiotikaresistens. Giftigt för vattenlevande organismer.

Imidazolidinyl- och Diazolidinyl UreaKan frigöra formaldehyd och orsaka allergier.

Silikoner, Silica, Dimethicone, Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane – Tillverkas i den petrokemiska industrin och gör ingen annan nytta än att täppa till huden och ”plasta in” håret.

Trietanolamin, Triethanolamine –  Reaktioner med oxider och syror kan bilda nitrosaminer, vilka kan ge upphov till cancer. Kan även ge kontakteksem.

Cocamide DEA – Se Trietanolamin

Aluminiumklorid, Aluminium Chloride – Återfinns i många deodoranter och absorberas av kroppen.  Kopplingar har gjorts till bröstcancer och ämnet har även varit omdebatterat i diskussioner kring Alzheimers.

Så, det var det! Är i och för sig skeptisk även till Phenoxyethanol, som det finns varningar om. Tyvärr konserveras många naturkosmetiska produkter, som har bra innehåll för övrigt, med detta ämne. Just dessa undviker jag tills vidare att köpa, precis som jag undviker livsmedel med E-nummer.

Varför använda syntetiskt crap, när det finns äkta vara? 

 

 

Annonser

9 responses to “Undvik!

 1. Tyvärr är inte alla lika ifrågasättande och informationssökande som du är (vad det beror på kan man ju diskutera men säkert är både ointresse och tidsbrist avgörande faktorer). Tur är att du, och några fler, har tagit på er uppgiften att informera! Väldigt bra och informativt skrivet.

  Kram Sarah

 2. Håller med om att det är en djungel, uppskattar verkligen de företag som försöker hjälpa till genom att förklara INCI. T ex Dermanord förklarar alla latinska namn på svenska också. Började med att utesluta sulfater ur schampo för ca ett år sen då jag fick klåda och utslag i hårbotten, på den vägen är det… Ju mer jag lär mig, desto mer vill jag veta. Vilken rolig hobby man fick på köpet!

  • På sätt och vis är det bra att företag förklarar INCI namnet på svenska, men det kan också vara aningen vilseledande. SLES har till exempel benämnts som ”försåpad kokosolja”. Det låter ju naturligt och fint. Själv föredrar jag att läsa INCI-namnen efter som jag tycker att dom säger mig mer.

   Vad härligt att det kom något bra ur dina hårbottenproblem! 🙂 Ja, det är verkligen en hobby som man inte kan få nog av.

 3. Pingback: Why? |

 4. Hejsan!

  Jag ser att du har läst Den hemlige kocken. För oss som också skulle vilja veta vad vi handlar när vi handlar ekologisk hudvård så skriver jag nu en bok om den nya ”gröna” ekoindustrin och om hur lurade vi blir när vi handlar naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter. Hemsidan för boken hittar du här: http://www.carina-lagerstedt-nilsson.se/

  För att få ett bra underlag till min bok genomför jag en liten minienkät på 9 enkla ja- och nejfrågor här: http://www.surveymonkey.com/s/G39GN2M

  Be gärna vänner och bekanta att besvara den så att boken blir trovärdig.
  Ha det gott!

  Hälsningar
  Carina

 5. Hejsan igen!
  Såhär på måndagsförmiddagen är jag fortfarande inte riktigt vaken… Glömde alldeles bort att jag även skulle säga TACK för ditt inlägg på WLifestyle Organics blogg! Det värmde:-)
  Sen vill jag även säga TACK för att du själv skriver om detta på din blogg! Ju fler vi är som informerar om kemikalier och hur dessa påverkar vår miljö och vår hälsa desto bättre!
  Hälsningar
  Carina

  • Hej Carina,

   Ser verkligen fram emot en bok liknande Den hemlige kocken, fast om hudvårdsprodukter! Jag kommer definitivt införskaffa ett ex.

   Jag har själv fyllt i enkäten och ska tipsa andra om den och din bok 🙂
   Förresten så skickade jag ett mail till den mailadressen som står angivet på hemsidan. Du kanske inte hunnit läsa det än. Skickar det på nytt till den e-mail adressen du angivit här så vet jag att det blir rätt 😀

   Ha det gott du också!

 6. Pingback: Gröna Beautyåret 2010, part six |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s