INCI-granskning; Flowers Vitaminkräm

På burken står det faktiskt en innehållsförteckning på svenska. Bra tänkt, men ibland lite vilseledande. ”Försåpad kokosolja” är ett bra exempel. Det kan t.ex. bara vara vanlig tvål och uttorkande tensider. Ibland är det tvärtom, att INCI inte riktigt talar om vad produkten innehåller. ”Parfum” i INCI kan nämligen både vara naturlig och syntetisk parfym. Många gånger står det ändå på produkten om den är parfymerad med eteriska oljor.

Enligt min mening är både INCI och den svenska innehållsförteckningen lite rörig och felstavad på denna kräm. Jojobaolja står t.ex. med i den svenska innehållsförteckningen, men inte i INCI. Oproffsigt. Dessutom är den ju hur lång som helst. Behövs verkligen allt detta?

Flowers vitaminkräm 

* Aqua – Vatten (0)

* Prunus Armeniaca – Aprikoskärnolja (0)

* Carthamus Tinctorius Seed Oil – Tistelolja (1)

* Aloe Vera – Aloe vera (1)

* Glycine Soja – Sojaolja (1)

* Rosa Affinis Rubiginosa – Nyponfröolja (0)

* Oenothera Biennis – Jättenattljusolja (0)

*  Squalane – Squalane. Lipid med vegetabiliskt eller animaliskt ursprung. (1) 

* Sodium Stearoyl Lactate – Natriumstearoyllaktat. Emulgeringsmedel som framställs syntetiskt genom att stearinsyra behandlas med mjölksyra. Fettsyran kan komma från vegetabiliskt eller animaliskt fett. I denna kräm av vegetabiliskt.  (0 – 1)

* Glyceryl Stearate – Glycerylstearat. Stearinsyra som förestrats med glycerin. Sterinsyran kan komma från vegetabiliskt eller animaliskt fett. I denna kräm av vegetabiliskt. (0)

*Sodium Ascorbyl Phosphate – Natriumaskorbylfosfat. Salt av askorbinsyra (vitamin C), syntetiskt framställt. (0)

* Glycerine – Glycerin, biprodukt vid tvåltillverkning antingen från naturligt eller animaliskt fett. Kan även framställas syntetiskt. (2)

* Vitellaria Paradoxa – Sheasmör (0)

* Urea – Karbamid, urinämne. Fuktbindare som finns naturligt i huden. Framställs på syntetisk väg och kan ha animaliskt eller vegetabiliskt ursprung. (4)

* Bisabolol – Bisabolol. Hudvårdande ämne från kamomill. Kan även framställas syntetiskt. (1)

* Biosaccharide Gum-1 – Polysackarid. Utvunnen ur sorbitol. (0)

*  Cetyl Alcohol – Cetylalkohol. Fettalkohol som utvinns ur palmitinsyra. Kan ha animaliskt eller vegetabiliskt ursprung. I denna kräm vegetabiliskt. (1)

* Tocopherol – E-vitamin. Kan vara naturligt eller syntetiskt framställt. (2)

* Lactic Acid – Mjölksyra. AHA-syra som framställs naturligt och syntetiskt. I denna kräm naturligt. (4 – 5)

* Sodium PCA – Fuktbevarande natriumsalt av pyrrolidonkarboxylsyra. Finns naturligt i huden. (2)

* Sodium Lactate – Natriumlaktat. Salter av mjölksyra. (4)

* Propylene Glycol – Propylenglykol. Lösningsmedel som framställs syntetiskt i petroleumindustrin. (4)

* Hydrolyzed Soy Protein – Sojaprotein. (0)

* Oleth-20 – Polyetylenglykol(PEG) eter från Oleylalkohol(fettalkohol). Verkar vara syntetisk. (3 – 4) 

* Asparagus Officinalis – Sparrisextrakt (0)

* Sodium Phosphate – Natriumfosfat. Salt av fosforsyra. Antioxidationsmedel (E 339). (1)

* Panthenol – D-pantenol. En form av vitamin B5. Kan ha vegetabiliskt eller animaliskt ursprung även framställas syntetiskt. (2)

* Fragrance – Naturlig eller syntetisk parfym. I denna kräm är det ”växtparfym”. (8, den syntetiska varianten)

* Tocopheryl Acetate – Syntetiskt E-vitamin. (4)

* Retinol Palmitate – Retinylpalmitat (A-vitamin palmitat). Syntetiskt framställt av palmitinsyra och retinol. Kan i kombination med solljus påskynda hudcancer och cellskador. (5)

* Beta Carotene – Betakaroten (karotin). Kan vara naturligt eller syntetiskt framställt från växter eller djur. (1)

* Allantoin – Allantoin. Kan vara naturligt eller syntetiskt framställt från växter eller djur. (0)

* Phenoxyethanol – Fenoxyetanol. Syntetiskt konserveringsmedel. (4)

*Ethylhexylglycerin – Ethylhexylglycerin. Syntetisk kemikalie, används som mjukgörare och konserveringsmedel. (1)

* Santalum Album Oil – Eterisk olja av sandelträ. (2)

* Boswellia sp. oil. – Eterisk olja av olibanum (heter eg. Boswellia Carterii el. Sacra Oil) (2)

Läs mer om INCI-granskning och vad siffrorna inom parentes står för i det här inlägget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s