Rapsolja och svenska råvaror

Ägnade småtimmarna åt att läsa om hållbarhet och bärkraft (i princip hur mycket av våra avfall och föroreningar Moder Jord klarar att ta hand om). Det är väl inget nytt att närodlat och lokalproducerat är bäst ur ett miljöperspektiv. Men hur är det egentligen med hudvårdsprodukter? Vi har ju flera fina, svenska märken, men många ingredienser importeras ofta. Vad jag förstått är det (delvis?) på grund av att man eftersträvar välbeprövade ingredienser med goda egenskaper.

Började spinna vidare i tankarna och funderade över om det helt enkelt inte finns svenskproducerande ingredienser som har tillräckligt goda egenskaper för flitig användning i hudvård. Rapsolja t.ex. Efter lite googlande kom jag fram till att det är en nyttig olja som bl.a. innehåller viktiga fettsyror och E-vitamin och som dessutom har goda egenskaper på hud som är torr, känslig och/eller irriterad samt på eksemhud.

Imorse rotade jag runt hemma bland oljor och hittade en guldklimp – Kallpressad olja från närodlad raps.

Den var jag ju tvungen att testa.

Doften är ganska stark, gräsig och lite nötig. Men som tur är försvinner den snabbt. Ett par droppar på fuktad hud. Väntade en stund. Och minsann, huden kändes verkligen mjuk, len och elastisk. Tillräcklig för småtorra kinder utan att bli flottig i t-zonen. Jag tänker absolut testa fler gånger.

Det finns faktiskt åtminstone ett svensk märke som baserar sina hudvårdsprodukter på rapsolja – Rapsodine. Men vid närmare koll så verkar produkterna innehålla en hel del tråkigheter.

Vad tror du är orsaken till att man inte i så stor omfattning väljer ingredienser från svenskodlade råvaror? Eller gör man det, har jag missat något?

Annonser

8 responses to “Rapsolja och svenska råvaror

  1. Är inte det lite typiskt svenskt, att vi har svårt att se det inhemska som är bra och använda oss av det? Så tänker i alla fall jag. Det är ju bara på sista tiden som vi faktiskt har börjat uppskatta det lokalproducerade och närodlade, innan dess pratade vi bara lyriskt om olivolja, franska och italienska lokalproducerade matvaror och drömde om att bo på vingårdar. Rapsoljan, isterbanden eller landsbygden i Småland hade liksom inte samma charm. Nu börjar vi mer och mer se att vi faktiskt har en hel del bra saker på hemmaplan. Blåbär och andra svenska bär kan lätt konkurrera med gojibär och acai, men hur spännande låter det? Är det kanske bara så att vi är hemmablinda?

    • Det är nog precis som du säger, lite typ ”gräset är grönare…” Det känns mer spännande och exotiskt med råvaror från fjärran land. Men visst, många importerade ingredienser ÄR bra, men det känns som att vi kanske glömmer att undersöka lite mer vad som finns på närmare håll.

  2. Jag vill verkligen försöka använda svenska produkter och råvaror – men det finns ju inte ett lika stort utbud där – även om det kommer mer och mer. Heja Sverige!

  3. Kanske skulle ta och testa den oljan. Var kan man köpa den? Minns inte att jag har sett den.

  4. Jag tittade också på Rapsodine för ett tag sedan. Synd på innehållet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s