Inspiration från Trädgårdsapoteket

Igår lyckades jag äntligen pricka in ett program av Trädgårdsapoteket på SVT2 och jag måste verkligen rekommendera detta. James Wong är så grymt inspirerande att man har lust att dra igång världens hemmakok på en gång. Kolla på svt.se för tider och kanaler programmet sänds på.

Med penna och papper satt jag bänkad framför tvn och försökte notera hans recept på munskölj, ansiktsmask, läkande och kylande aloe vera-mix samt insektsmedel. Jag sökte sen runt på nätet efter recepten, men det var inte lika lätt att få tag på dem som jag trodde. Detta var i alla fall vad jag lyckades snappa upp med lite hjälp från maken:

[Bildkälla]

  

Munvatten med grönt te

Detta munskölj ska verka antibakteriellt, ge fräsch andedräkt och stärka tänderna med hjälp av flour från teet. Jag hade faktiskt ingen aning om att te innehåller flour. Man lär sig alltid något nytt. Så här gör man:

Lägg 5 msk torkat grönt te i en glasburk tillsammans med två hyvlade lakritsrötter. Lakritsrötterna är för den naturliga sötmans skull. Vet inte riktigt vad han hyvlade rötterna med, men att tälja med en vassare kniv går nog också bra. Slå över 2 dl vodka, stäng locket och ställ mörkt och svalt. Tror det skulle stå så ett par veckor.

Efter tiden gått silar man tinkturen i typ saftduk och blandar den med 2 dl nykokt grönt te, 8 droppar eterisk citronolja och 1 msk glycerin för att sköljet lättare ska fördelas i munnen. Klart att använda och borde hålla sig ett tag med tanke på mängden alkohol.

[Bildkälla]
 

Lermask med olivblad

Den här verkade härlig, rik på antioxidanter från olivbladen och med lera som drar ur orenheter. Konsistensen såg dessutom väldigt krämig och fin ut.

Hacka 2,5 dl färska olivblad. Koka upp 5 dl vatten och lägg i bladen, låt småputtra i 10 min. Sila bort bladen och låt vätskan reducera på spisen i ytterligare 10 min. Blanda sedan med 4 msk lerpulver och 15 droppar eterisk citronolja och fyll en burk med blandningen. Använd 1 – 2 ggr/v. Håller sig 6 månader i kylskåp.

Tror jag får skaffa mig ett olivträd, de är både fina och så kan jag ju göra mig en härlig lermask av bladen från min alldeles egna växt. Bättre kan det inte bli.

[Bildkälla]

 

Läkande och kylande aloe vera-mix

Aloe vera finns i flera olika sorter, men det är Aloe Vera Barbadensis Miller man brukar använda i hudvård. De kan bli väldigt stora och det är just ett stort ”blad” som är huvudingrediensen.

Skär ut filén ur bladet, det vill säga det geléaktiga innanmätet. Tärna och kör det i mixern tillsammans med kronblad från 4 st ringblommor. Fördela blandningen i iskubsformer och droppa i lite lavendelolja i varje kub. Förvara i frysen och stryk på huden vid behov t.ex. vid sår, insektsbett och solsveda. Verkar antiinflammatoriskt, läkande och lugnande, och så klart kylande.

Jag har alltid aloe vera gel hemma. Den är oumbärlig på sår, brännskador, finnar m.m. Hittills har jag dock inte fått för mig att göra någon egen variant.

[Bildkälla]

 

Insektsmedel med citrongräs

Stjälkar av citrongräs hittar man i de flesta livsmedelsbutikerna. Om man inte använder dem direkt går det bra att ställa dem i ett glas vatten så de bildar rötter. Sedan kan man plantera dem i en kruka. Om man liksom krossar själva stjälkarna så de blir strimlade, så går det alldeles utmärkt att gnida på huden direkt för att hålla insekterna borta.

Till insektsmedlet hackade han 10 stjälkar och mixade dessa tillsammans med 4 tsk kryddnejlika och 4 dl solrosolja. Värm i en glasskål med lock som läggs i vattenbad. Minns inte hur länge han hade det i kastrullen, men tror bara oljeblandningen skulle värmas upp. Sila i tygduk och häll på flaskor. Medlet håller sig i upp till ett år om det förvaras mörkt och svalt.

Något han noga poängterade var att man måste vara uppmärksam så man inte är allergisk på något vis och det gällde alla produkterna. Och så är det ju alltid, vet man att man är särskilt känslig kan man med fördel göra ett litet test t.ex. i armvecket innan man smetar på i ansiktet eller resten av kroppen.

Annonser

14 responses to “Inspiration från Trädgårdsapoteket

 1. Håller med, älskar det programmet! Mest på grund av programledaren, jag hinner inte göra så mycket hemmakok just nu, men det spelar ingen roll – man blir glad av att se honom och hans barnsliga glädje över allt man kan åstadkomma med växternas hjälp. ÄLSKAR människor med passion för sitt ämne!!

  • Ja, han är verkligen som ett barn som precis upptäckt något nytt och spännande. Så underbart att se. Sen vistas han i vackra miljöer och det är också en fröjd för ögat.

 2. Ja, jag håller med Elena – man blir verkligen inspirerad av honom.

 3. Jag håller också med! Irriterar mig lite på att han hela tiden måste upprepa att det han gör inte är medicin och att man alltid ska söka läkare först – ständigt dessa friskrivningar. Låt människor använda sunt förnuft och ta eget ansvar! Du har väl inte missat att de finns på SVT Play? http://svt.se/2.119391/tradgardsapoteket

  • Visst är det synd att det ska vara så! Håller med dig till fullo, oavsett vad man smetar på sig eller stoppar i sig så måste man vara observant på hur kroppen reagerar.

   Tack, har sett att det finns på SVT Play. Tyvärr är vårt internet begränsat, så just nu är det väldigt segt, men vid månadsskiftet går det på full hastighet igen 🙂

 4. Insektsmedlet blev jag jättesugen på att testa, skulle passa perfekt när jag åker till Jämtland på sommaren så man slipper bli ihjälbiten:)

 5. Älskar också det programmet och blev så glad att det kom tillbaka igen med nya program 🙂
  Till och med min far på 73 bast ser på det fick jag reda på igår 🙂
  Det hade jag inte riktigt väntat mig, men med James som programledare så kan nog nästan vem som helst bli intresserad av det programmet eftersom han gör det så bra 🙂

 6. Programmet finns att titta på på svtplay så brukar jag göra så hinner jag skriva ner allt =)

 7. Bokus.com har ett par böcker av James Wong och hur man kan göra dessa läkemedel själv. Kanske skulle kunna vara något? De är visserligen bara på engelska, men det borde ju gå lika bra i alla fall. De var inte heller så himla dyra. Lite under 200 kr för varje bok.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s