Zonase mot problemhud

Had du hört talas om Zonase? Det hade inte jag, förrän igår då jag började bläddra i boken Receptfritt, vilken är en del av min studielitteratur i kursen Växtbaserade läkemedel.

Zonase är ett enzym som finns i fiskrom. Enzymets förmåga upptäcktes av en slump då man vid universitetet i Bergen bedrev forskning om kläckningsprocesser hos fiskyngel, där just zonase är inblandat. Arbetarna vid den aktuella laxodlingens kläckningsdel noterade något alldeles speciellt. Trots flera timmar dagligen i kallt vatten blev inte deras händer torra och spruckna, utan snarare mjuka och lena.

Genom vidare studier visade enzymet ha förmågan att lösa upp och avlägsna döda hudceller utan att påverka den levande huden eller orsaka allergiska reaktioner. Anledningen till att zonase kan skilja på död och levande hud är att äggskalsprotein från lax har vissa kemiska likheter med mänskligt hudprotein. Man upptäckte även att zonase stimulerar cellförnyelsen.

Hösten 2006 började hudkrämen Zona säljas i Sverige av återförsäljaren Electi Medicals. Den är inte klassad som ett läkemedel och man får därför inte marknadsföra den med påståenden om att den botar eksem och psoriasis. Istället har man valt att fokusera på att krämen är effektiv mot känslig, mycket torr och irriterad eller problembenägen hud.

Här hittade jag dock en artikel som berättar att krämen faktiskt tycks bota såväl psoriasis som eksem: http://www.expressen.se/1.437773

Zona skinrepair extra intensive 50 ml

[Bildkälla]

 

Vad jag förstått är det många som just denna tid på året har problem med både psoriasis och eksem. Dessvärre innehåller krämen andra mindre trevliga ingredienser som mineraloljor, propylenglykol, PEGar och trietanolamin, vilket är synd om man nu gärna vill välja ett mer miljösnällt alternativ. Hur miljösnällt zonase i sig är, ska jag inte uttala mig om, men jag tycker ämnet i sig är intressant.

Ett svar till “Zonase mot problemhud

  1. Yep, jag har hört talas om det och har även en kräm från märket hemma. Dock så har jag varianten för barn eftersom just den iallafall inte innehåller mineralolja.

Lämna en kommentar