Tyda INCI

Här lägger jag efterhand upp ingredienser som tittats närmare på i kategorin ”INCI-granskning”. Informationen är bl.a. hämtad från sidor som Shenet och Skin Deep, men också från flera andra sidor jag funnit genom fria sökningar på en viss ingrediens. Tanken är att listan över ingredienserna ska kunna vara till hjälp när du bildar dig din egna uppfattning.  Informationen om ingredienser kan komma att ändras i efterhand. Har du något att tillägga är det bara att hojta till.

Siffrorna inom parentes avser ”riskpoäng” som man använder sig av i Skin Deep. Den avser vilken påverkan ingrediensen har på våra kroppar och tar alltså inte större hänsyn till miljöaspekter eller hur det framställs. Skalan är 0 – 10, där 0 = I princip ofarligt och 10 = hög riskfaktor. Det kan också skilja sig beroende på om ingredienses är naturlig eller syntetisk. Gå gärna in själv och läs på Skin Deep, en mycket intressant sida där du hittar så gott som alla ämnen man finner i kosmetika.

När du läser INCI så listas de i fallande ordning ner till 1% efter hur stor del av innehållet ingrediensen utgör. Första ingrediensen i listan är alltså det som produkten innehåller mest utav. Ingredienser som utgör mindre än 1% får tillverkaren lista efter eget tycke. På denna sida kan du läsa mer om INCI: http://www.shenet.se/referens/namninci.html

* Alcohol – Alkohol. (Får betyg 5 enligt Skin Deep, misstänker att det gäller syntetisk alkohol)

* Allantoin – Allantoin. Kan vara naturligt eller syntetiskt framställt från växter eller djur. (0)

* Aloe Barbadensis – Aloe vera (1)

* Aloe Vera – Aloe vera (1)

* Aqua – Vatten (0)

* Aspalathus Linearis Leaf Extract – Rooibos, rött te. (0)

* Asparagus Officinalis – Sparrisextrakt (0)

* Benzyl Alcohol – Bensylalkohol. Syntetiskt lösnings- och konserveringsmedel. Förekommer även i vissa eteriska oljor. Känd allergen. (6)

* Beta Carotene – Betakaroten (karotin). Kan vara naturligt eller syntetiskt framställt från växter eller djur. (1)

* Betaine – Betain. Syntetisk tensid som framställs av vegetabiliskt eller animaliskt fett. Ibland även av mineralolja. (2)

* Biosaccharide Gum-1 – Polysackarid. Utvunnen ur sorbitol. (0)

* Bisabolol – Bisabolol. Hudvårdande ämne från kamomill. Kan även framställas syntetiskt. (1)

* Boswellia Carterii/Sacra oil – Eterisk olja av olibanum. (2)

* Camellia Sinensis – Grönt te. (0)

* Carthamus Tinctorius Seed Oil – Tistelolja (1)

* Cetyl Alcohol – Cetylalkohol. Fettalkohol som utvinns ur palmitinsyra. Kan ha animaliskt eller vegetabiliskt ursprung. (1)

* Chondrus Crispus – Karragenan (E 407). Förtjockningsmedel framställt ur rödalger. Har visat sig cancerframkallande vid djurförsök. (2 – 3)

* Citral – Doftämne. Kan vara både från naturliga och syntetiska dofter. Vanlig irritant. (6)

* Citric Acid – Citronsyra (2 – 3)

* Citronellol – Doftämne. Kan vara både från naturliga och syntetiska dofter. Vanlig irritant. (4 – 5)

* Citrus Aurantium Amara Extract – Pomeransextrakt (0)

* Citrus Reticulata Oil – Eterisk olja från tangerin. (0)

* Coco-Glucoside – Syntetisk tensid framställd genom reaktion mellan glukos och kokosoljebaserade ingredienser. (0)

* Coumarin – Doftämne. Kan vara både från naturliga och syntetiska dofter. Vanlig irritant. (7)

* Disodium Cocoyl Glutamate – Tensid av bl.a. glutaminsyra (0)

* Ethylhexylglycerin – Ethylhexylglycerin. Syntetisk kemikalie, används som mjukgörare och konserveringsmedel. (1)

* Fragrance – Naturlig eller syntetisk parfym. (8, den syntetiska varianten)

* Geraniol –  Doftämne. Kan vara både från naturliga och syntetiska dofter. Vanlig irritant. (6)

* Glycerin – Glycerin, biprodukt vid tvåltillverkning antingen från naturligt eller animaliskt fett. Kan även framställas syntetiskt. (2)

* Glyceryl Stearate – Glycerylstearat. Stearinsyra som förestrats med glycerin. Sterinsyran kan komma från vegetabiliskt eller animaliskt fett. (0)

* Glycine Soja – Sojaolja (1)

* Helianthus Annuus Petal Extract – Solrosbladsextrakt (0)

* Helianthus Annuus Seed Oil – Solrosfröolja (0)

* Hydrolyzed Soy Protein – Sojaprotein. (0)

* Lactic Acid – Mjölksyra. AHA-syra som framställs naturligt och syntetiskt.(4 – 5)

* Lavendula Officinalis – Eterisk olja av lavendel. (2)

* Limonene – Doftämne. Kan vara både från naturliga och syntetiska dofter. Vanlig irritant. (6)

* Linalool – Doftämne. Kan vara både från naturliga och syntetiska dofter. Vanlig irritant. (5)

* Macadamia Ternfolia Seed Oil – Makadaminötolja (0)

* Maltodextrin – Maltodextrin, nerspjälkad stärkelse. (0)

* Melaleuca Alternifolia – Eterisk olja av tea tree. (0 – 1)

* Oenothera Biennis – Jättenattljusolja (0)

* Oleth-20 – Polyetylenglykol(PEG) eter från Oleylalkohol(fettalkohol). Verkar vara syntetisk. (3 – 4) 

* Oryza Sativa (Rice) Extract – Extrakt/utdrag från riskorn. (2)

* Panicum Miliaceum Seed Extract – Hirsfröolja (0)

* Panthenol – D-pantenol. En form av vitamin B5. Kan ha vegetabiliskt eller animaliskt ursprung även framställas syntetiskt. (2)

* Parfum – Naturlig eller syntetisk parfym.

* Phenoxyethanol – Fenoxyetanol. Syntetiskt konserveringsmedel. (4)

* Phytic Acid – Fytinsyra (inositolhexafosforsyra). Naturligt förekommande antioxidant i t.ex. säd. (1)

* Polysorbate 20 – Polysorbat, kallas även Tweens. Syntetiskt tillverkad tensid och emulgator. Kan innehålla rester av lösningsmedel. (1)

* Potassium Sorbate – Kaliumsorbat (E 202). Konserveringsmedel som finns naturligt i frukter och bär, men framställs syntetiskt. (1)

* Propylene Glycol – Propylenglykol. Lösningsmedel som framställs syntetiskt i petroleumindustrin. (4)

* Prunus Armeniaca – Aprikoskärnolja (0)

* Punica Granatum Seed Oil – Granatäppelfröolja (0)

* Retinol Palmitate – Retinylpalmitat (A-vitamin palmitat). Syntetiskt framställt av palmitinsyra och retinol. Kan i kombination med solljus påskynda hudcancer och cellskador. (5)

* Ricinus Communis – Ricinolja (2)

* Rosa Affinis Rubiginosa – Nyponfröolja (0)

* Santalum Album Oil – Eterisk olja av sandelträ. (2)

* Sesamum Indicum Seed oil – Sesamfröolja (1)

* Simmondsia Chinensis – Jojobaolja (1)

* Sodium Ascorbyl Phosphate – Natriumaskorbylfosfat. Salt av askorbinsyra (vitamin C), syntetiskt framställt. (0)

* Sodium Benzoate – Natriumbensoat (E 211). Konserveringsmedel som kan ge överkänslighetsreaktioner samt reagera med askorbinsyra och bilda bensen som är cancerframkallande. (2)

* Sodium Lactate – Natriumlaktat. Salter av mjölksyra. (4)

* Sodium PCA – Fuktbevarande natriumsalt av pyrrolidonkarboxylsyra. Finns naturligt i huden. (2)

* Sodium Phosphate – Natriumfosfat. Salt av fosforsyra. Antioxidationsmedel (E 339). (1)

* Sodium Stearoyl Lactate – Natriumstearoyllaktat. Emulgeringsmedel som framställs syntetiskt genom att stearinsyra behandlas med mjölksyra. Fettsyran kan komma från vegetabiliskt eller animaliskt fett.  (0 – 1)

* Squalane – Squalane. Lipid med vegetabiliskt eller animaliskt ursprung. (1) 

* Theobroma Cacao – Kakaosmör (0)

* Tocopherol – E-vitamin. Kan vara naturligt eller syntetiskt framställt. (2)

* Tocopheryl Acetate – Syntetiskt E-vitamin. (4)

* Urea – Karbamid, urinämne. Fuktbindare som finns naturligt i huden. Framställs på syntetisk väg och kan ha animaliskt eller vegetabiliskt ursprung. (4)

* Vitellaria Paradoxa – Sheasmör (0)

* Xanthan Gum – Xantangummi (E 415). Förtjocknings- och stabiliseringsmedel som utvinns från socker genom bakteriell jäsning. (0)

Annonser

2 responses to “Tyda INCI

  1. Pingback: Gillar du recensioner? |

  2. Pingback: Garden of Wisdom och konserveringsmedel |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s